Cardio på morgon eller kväll?

Den frågan får jag väldigt ofta. När ska jag köra min cardio för att få bästa effekten på fettförbränning. Jag pratar nu utifrån mina erfarenheter och vad jag har testat mig fram.

Allt handlar om kcal in och kcal ut! Så egentligen för att svara på eran fråga så spelar det absolut ingen roll när ni kör eran cardio. Däremot om du kollar på en som tävlar och frågar en erfaren coach så kommer dom att svara, effektivast är på morgon på tom mage eller efter träningspassen.

Det ligger nått i det!
För dom som inte vet så tävlade jag i Athletic Fitness (AF) i många år. Jag gjorde min första tävling när jag var 20 år gammal och har tävlat i 15 AF tävlingar under mina tävlingsår. Och jag har inför alla dessa tävlingar gått på diet. Jag har testat alla möjliga dieter som finns, testat egna och allt som sägs fungera. Utöver dessa tävlingar så har jag gått på diet inför plåtningar för att komma i så låg fett% som möjligt för att se bra ut på bilderna =)

Så med det sagt så har jag testat att göra min carido på morgonen på tom mage och testat att göra min cardio på kvällen. Jag har alltid känt att det gett en annorlunda positiv effekt på kroppen och utseendet när jag gått min power walk på morgonen och styrka på em/kväll.
Så jag skulle säga att det är lite bättre att gå på tom mage på morgonen.
MEN, för en som bara vill gå ner i vikt och bränna fett utan att tänka på optimera formen så spelar det ingen roll om du går på morgon eller kväll. Att ha rutiner är det absolut viktigaste!

Men jag kör ingen cardio på morgonen längre. Jag justerar kosten efter min styrketräning. Jag tränar ett tungt pass varannan dag och varannan dag blir det ett tungt pass + ett lite lättare pass.

Då set mitt schema ut så här:
Mån – Tungt pass + 15 min cardio – Lätt pass 30 min
Tis – Tungt pass + 30 min cardio
Ons – Tungt pass + 15 min cardio – Lätt pass 30 min
Tor – Vila
Fre – Tungt pass + 30 min cardio
Lör – Tungt pass + 15 min cardio – Lätt pass 30 min
Sön – Tungt Pass + 30 min cardio

Så mina lätta pass på 30 min är extra pass med bara Mage och Vader. Jag kör dessa varannan dag så varannan vecka blir det 4 pass och varannan vecka blir det 3.Men cardion som jag kör är lågintensiv och jag gör det direkt efter mina styrke pass. Jag tycker inte det är kul att gå 1h ute på morgonen längre. Jag har gjort det så många ggr. Istället lägger jag in carido direkt efter styrkepassen. Och det funkar bra för mig!

Är det bättre med löpning än power walk för förbränning av fett! Absolut, du bränner mer kcal om du springer än om du går. Intervall träning är absolut det bästa.

Så, ut och kör hårt!! nu ska jag träna axlar och bröst…