Hur ska man sköta kosten på semestern

Jag får den frågan av alla lina klienter. Hur sköter man kosten utomlands, när man är på senester. Det är svårt när man själv inte får laga sin egen mat. Man vet inte hur mycket smör eller oljor dom använder. Eller hur mycket socker och grädde för att maten ska smaka bra.

Det är helt upp till var och en att välja hur bra man vill sköta maten. Det finns mycket gott att äta utomlands. Annat än vad vi har i Sverige. Mycket färsk frukt och goda sötsaker. Men som tex jag som började min diet 1a april, då vill jag helst äta så rent som möjligt, bara mat, inga tillsatt socker eller onödiga kolhydrater. Jag vill äta maten som är tillagad utan oljor och smör. Jag vill helst av allt väga min mat för att exakt få i mig det jag vill ha. Så att jag enkelt kan göra små justeringar vecka för vecka.

Men här blir det lite svårt. Däremot så är jag bestämd med vad jag vill. Jag har börjat min diet och jag ska sköta maten bra tills jag kommer hem och då börjar jag med min egen matlagning och så. Nu när jag är här så väljer jag att inte äta kolhydrater på morgonen, man kan enkelt vänja kroppen till att fungera utan kolhydrater på morgonen även om man tränar. Men tränar man på morgonen så brukar jag alltid fylla på med mat direkt efter träningen. Annars använder jag kosttillskott, men jag kommer tillbaka till den punkten i ett annat inlägg.

Sedan så tar jag bort all mejeriprodukter, allt med gluten och jag tar bort alla såser. Jag äter, ris, potatis, kött, fisk, fågel, och lite frukt. Frukten äter jag innan och lite efter träningen. Utöver det så försöker jag äta lite grönsaker men jag är inte så bra på det. Jag tycker om gurka, tomat, oliver. Men eftersom jag inte äter så mycket grönt annat så gör jag mina juicer med en mix på allt jag behöver.

Så man kan välja, antingen går man bananas och äter vad man vill och hur mycket man vill. Eller så kan man äta rent, hittar man inget rent och det är grytor så brukar jag dra ner på kolhydraterna ganska mycket. Det jobbigaste denna vecka har varit all baklawa, att gå förbi ett helt bord med massor av sötsaker från mellanöstern, jag är uppväxt med baklawa men jag kan inte äta det. Varje kväll så vattnas det i munnen på mig, och vet ni vad det är?! Det är sockerberoendet i mig. Alla vi har ett sockerberoende. För att bli av med det måste man vara ifrån socker och andra sötsaker i minst 3-4 veckor. Det kan gå fortare, men 3 veckor ska man klara av.

Efter tre veckor så kommer nästa craving i form av mat. Jag blir så sjukt sugen på bröd, pasta, allt jag tagit bort från min kost som jag brukar äta.

Sedan får jag frågan, men varför gör du detta. Jag gör det för att komma i så bra form som möjligt, plåtas och se hur jag ser ut deffad jämfört med förra året. I 3 månader går jag på hård diet och i 9 månader äter jag lite vad jag vill. Så nej det är inte jobbigt. Jag har längtat till att få starta min diet. Äta strikt, matlådor, rutiner, träna två pass om dagen. Älskar detta!

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Vill man göra en förändring så gör man det. Vill man göra en förändring men inte gör något åt saken då får man inte klaga. För det är helt upp till en själv att bestämma sig och ta tag i det. Jag vet folk som är VD för två bolag, har familj, reser varje vecka och hinner med att träna 1h om dagen. Om det är annat som hindrar en i livet, ändra på det först och sedan ta tag i träningen.

Nu ska jag och My gå och träna. Vi har våran sista dag här i Hurghada. Våra resenärer åkte hem idag.