Resan från 106.2 kg till 92.8 kg: En långsam och hållbar approach till fitness

Idag vill jag dela med mig av min resa från 106.2 kg till 92.8 kg och hur jag har använt min årliga diet för att nå min önskade form. Det har varit en lång och ibland utmanande resa, men jag tror starkt på att hålla en hållbar livsstil snarare än att jaga snabba resultat.

Starten 1 April: En Årlig Tradition

För att ge er en bakgrund började jag min resa den 1 april, och jag har använt samma diet varje år för att komma i bästa form möjligt. Att gå ner i vikt har varit en del av målet, men det viktigaste har alltid varit att uppnå en låg kroppsfettprocent och känna mig i god form.

Balans Mellan Viktminskning och Muskeltillväxt

Ett av de första hindren jag stötte på var den långsamma hastigheten på viktminskningen. Föregående år gick jag ner från 103 kg till 92.8 kg på tre månader utan större problem. I år, trots att jag började samma dag och hade samma mål, tog det ända till oktober att nå min önskade form. Däremot så körde jag också löpningen förra året för att få en bra tid på 3km. Det ökade min dagliga förbränning markant. Även om jag försökte äta lika många kalorier som jag förbrukade under löppassen.

Varför är vikten inte det primära fokuset? Det beror på att jag strävar efter att bygga muskler varje år. Med åldern blir det svårare, men det är inte omöjligt. Mitt fokus ligger på att uppnå en balans mellan att minska fettprocenten och bygga muskler.

I år sänkte jag träningsvolymen och gav 100% på varje pass, vilket gav utmärkta resultat. Den långsamma dieten spelade också en stor roll i min framgång. Jag känner mig i bättre form än föregående år, både vad gäller utseende och kroppsfettprocent, trots att vikten är densamma.

Mat – En Viktig Del av Resan

När jag börjar min diet äter jag initialt mycket mat, runt 3500-3800 kcal, och sänker gradvis kaloriintaget varje vecka. Makrofördelningen förändras också från 30-30-40 till 40-40-20 när jag närmar mig slutet av min diet.

Mot slutet av min diet använder jag en kaloricykel, där jag gradvis minskar kalorierna dag för dag under 5-6 dagar och sedan börjar om. Detta innebär en nedgång i kolhydrater dag för dag för att uppnå bästa form.

Att äta rätt mat är viktigt för mig, och när jag coachar andra strävar jag efter att skapa anpassade kostplaner som inkluderar god och näringsrik mat. Snabbfixar är inte hållbara, och jag tror på att skapa matvanor som varar.

Mot Hållbara Mål

Nu, när jag närmar mig slutet av min nuvarande fas, ser jag fram emot att dokumentera resultatet med bilder och video för min online coachning. Det är alltid givande att se konkreta resultat och dela dem med andra.

För dig som är intresserad av att förändra din kost och träning, skapa struktur i din vardag och hitta en hållbar livsstil, kolla in min hemsida på www.akorahim.com och skicka in din ansökan. Tillsammans kan vi arbeta mot dina mål och skapa en hälsosam och hållbar livsstil.

Nu är det dags att fortsätta min resa och se hur bra jag kan bibehålla styrkan och formen. Kom ihåg, det handlar inte bara om att gå ner i vikt; det handlar om att skapa en livsstil som håller över tid.

Nu kör vi på resten av året och in på 2024!