Så här gick jag ner 13kg

Varje år, den första april, tar jag tag i min hälsa och påbörjar min årliga dietresa. Vågen spelar inte huvudrollen i detta äventyr, men över de kommande 4-6 månaderna strävar jag efter att forma min kropp till det bästa möjliga tillståndet. Vikt är en av flera måttstockar jag använder, men mitt huvudfokus ligger på att uppnå en stark och hälsosam form.

Min resa inleddes den första april med en vikt på 106,2 kg. Jag kände mig tung, fick snabbt andnöd vid träning, magen mådde dåligt, halsbrännan plågade mig, sömnen var lidande och mina kläder satt alltför snävt. Det enda positiva var min känsla av styrka. Så fort jag implementerade min diet och skötte min kost bättre – genom att eliminera skräpmat – märkte jag en omedelbar förbättring. På bara 2-3 veckor hade jag redan tappat 3 kg, mycket tack vare vikten av vätskeförlust i början. Efter det tog det längre tid att minska i fettmassa, men jag fortsatte stå fast vid min plan. Under denna resa har jag också unnat mig 1-3 fria måltider i veckan, och det har varit en viktig del av min framgång.

Hur nådde jag mina framgångar? Här är några viktiga steg:

 1. Kostjusteringar: Jag började med att utesluta bröd, pasta och mejeriprodukter (med undantag för kvarg).
 2. Mätta portioner: Jag vägde min mat dagligen för att säkerställa korrekta portionsstorlekar.
 3. Gradvis minskning: Jag började med rikligare portioner och successivt minskade mängden mat vecka efter vecka.
 4. Träningsrutin: Jag fortsatte med min vanliga träningsrutin, tränade sex dagar i veckan.
 5. Kontrollerad viktminskning: Ingen överdriven cardio, endast en genomsnittlig promenad på 5000 steg om dagen.
 6. Näringsbalans: Min kost bestod av en 40-40-20 fördelning av proteiner, kolhydrater och fett.
 7. Kaloriförbrukning: Jag började på ca 3600 kcal per dag och minskade gradvis kaloriintaget vecka efter vecka, med en justering av fördelningen av makronutrienter.
 8. Delmål: Jag satt upp realistiska delmål och firade framsteg längs vägen.
 9. Livsstilsförändring: Jag såg min resa som en varaktig förändring av livsstilen, snarare än en snabb lösning.
 10. Stöd och hjälp: Jag omgav mig med likasinnade människor och övervägde att ta hjälp av tränare eller coach vid behov.

Även under resor, som mitt besök i Dubai, har jag hållit fast vid mina hälsosamma vanor. Jag valde att äta balanserat under dagarna och njuta av läckerheter på kvällarna. Träningen blev min dagliga följeslagare, möjliggjord av en flexibel schema utan åtta timmars arbetsdagar. En timme om dagen för träning? Absolut möjligt!

Jag unnade mig också några ”fria” godsaker, såsom granatäpple (ca 300 g per vecka) och kokosnöt, vilka blev mina kvällssnacks. Med tanke på min aktiva livsstil kunde jag njuta av dessa godsaker samtidigt som jag brände kalorier.

Sen gäller det att ha lite annat att njuta av, jag älskar mina kosttillskott som jag tar innan, under och efter träning. Det gör att jag ser fram emot träningen för att få dricka min goda PWO och min EAA under passet samt den absolut favoriten efter träningen Whey100 Salted Caramel. Har man lite goda dryck att se fram emot blir allt lite lättare. Använd koden: AKO15 så får du 15% rabatt när du handlar på AR Supplements.

Slutligen vill jag dela några tips för din egen resa:

 1. Anpassa till vardagen: Utforma en plan som smidigt passar in i din vardag.
 2. Kontinuerlig träning: Håll kontinuitet i din träningsrutin och undvik långa uppehåll.
 3. Måttfulla friheter: Unna dig fria måltider, inte hela dagar, för att undvika överkonsumtion.
 4. Balanserade fria måltider: Välj hälsosamma alternativ även under fria måltider.
 5. Öka förbränningen: Lägg till högintensiv cardio för ökad förbränning.
 6. Kreativa hälsosnacks: Utforska nyttiga och goda snacks för att tillfredsställa cravings.
 7. Stödjande sammanhang: Omge dig med människor som stöttar dina mål.
 8. Delmål och belöningar: Uppnå delmål och unna dig belöningar under resans gång.
 9. Livsstilsförändring: Se din resa som en varaktig livsstilsförändring.
 10. Ta hjälp: Tveka inte att be om hjälp från experter om du stöter på utmaningar. Ansök här

Med bara fyra månader kvar till 2024 är det en utmärkt tidpunkt att påbörja din egen resa mot hälsa och välbefinnande. Kom ihåg, det finns ingen bättre tid än nu att ta första steget mot dina mål.

Låt oss ta tag i det tillsammans!