Har du slarvat i sommar? Här kommer mina 10 bästa tips hur du kommer igång med träningen

Strax innan sommaren så har jag massor att göra. Alla ska komma i form (inklusive mig!) och vara fina under sommaren. Fast för mig handlar det mer om att jag själv ska vara nöjd, både känna mig stark och att jag vill se mig själv i spegeln och säga ”-How u doing! ;)”
Det hoppas jag är dom flesta också känner och vill göra.
Det viktigaste är att man gör det som krävs för att man ska må bra. Om det har med utseendet att göra, eller komma in i sina favoritkläder igen eller vara stark och bara må skit bra!

Efter den snygg perioder så börjar man slarva lite, man åker bort på semester och slarvar med maten, prioriterar inte träningen och man slappar till sig lite. Man unnar sig livet, som jag har fått höra.

Fast för mig är det helt ologiskt, när man har semester har man all tid i världen att träna, äta nyttig och god mat och om man vill självklart dricka ett glas då och då. Men jag tycker inte att man ska skylla på att man inte har tid. Det har mer med ork att göra, man orkar helt enkelt inte.

MEN nu är sommaren snart över, tyvärr! Känner redan hur dom kyliga nätterna smyger sig på. Se nu till att komma tillbaka i rutiner, laga bra mat, planera dina dagar. Gör det för dig själv, gör det för din egen skull. Du har bara en kropp och du bör ta hand om den väl! MÅ BRA!

Så för att du ska få bästa starten på slutet av sommaren och början av hösten så har du mina bästa tips för att du ska komma igång igen och hålla motivationen uppe…

1. Planera dina träningspass vecka för vecka! Se till att träningen blir av och hoppa inte över någon pass. Det är lätt att man bara skippar för att det blev lite sent på jobbet, eller jag behövde sova ut för att jag var så trött. Hoppa in över någon pass, ha planerad vilodagar, sov 7-9h per natt. Var bestämd och ha ett mål…

2. Att ha ett bra mål är viktigt! Ta hjälp av en tränare, pt eller någon med erfarenhet. Sätt upp ett mål, något du verkligen vill göra, springa ett lopp, gå ner i vikt, komma i din favorit jeans. Eller bygga muskler. Sätt upp delmål och ge dig själv belöning varje gång du når ett mål. Så jobbar jag med mina klienter.

3. Planera din kost! Varje dag ska du planera din kost, för att inte hamna ut balans och börja ”fuska”. Det är viktigt att ha en bra kostplan. Även om du tränar hårt men inte sköter kosten så kommer du inte att få samma utveckling av din träning, jag skulle säga rent sagt bortkastad tid. Lägg upp ett bra kostprogram tillsammans med din pt eller online coach. Följ det 100%, tillåter du dig fuska en gång kommer du alltid tycka det är okej att fuska.

4. Se till att du är bestämd innan du börjar! Om du verkligen vill göra en förändring och bli hälsosammare, kanske bli av med ryggsmärtor eller få bättre kondition så var bestämd. Det är ingen som tvingar dig, du ska vilja göra det här för din egen skull. Vill man så kan man!

5. Gör detta tillsammans med någon! Det är enklare att göra det här tillsammans med en vän. Någon som är lika envis som dig, gör en vadslagning, eller en tävling mellan er! Se till att peppa varandra så att ni inte missar träningspassen.

6. Mätbar resultat för att hålla motivationen uppe! Det är lätt att man blir omotiverad om man inte ser resultat snabbt. Att gå ner i vikt och fett går relativt snabbt, jag brukar sätta upp mål på 2-3 månader och alla mina klienter klarar av sina viktnedgång på den perioden. Då är det lätt att hålla motivationen uppe och fortsätta. Men att bygga muskler eller få bättre kondition kan ta lite längre tid. Se till att ha delmål, tex göra visst antal reps i vissa övningar för att mäta styrka. Eller springa 400m, 5km eller 1mil på tid och kapa tider. Då blir det enklare att hålla motivationen uppe.

7. Berätta för dina närmaste! Något som är viktigt är att ha folk runtom sig som stöttar och pushar dig. Tyvärr är det fler som vill se dig misslyckas än att du ska lyckas! Just för att som själva inte orkar göra det, inte tar tag i det och är för lata. Därför vill dom inte heller att du sak klara av det. Jag brukar säga till mina klinter, håll dina mål och din vision för dig själv, tala bara om det för dina närmaste.

8. Hitta ny träningsform! Den är svårare sagt än gjort, just för att du har ett mål och för att nå målet så måste du göra jobbet. Vill du bygga muskler, klara av ett lopp, lyfta tunga vikter så är det själva jobbet som är viktigt. Vill du må bra och leva ett hälsosamt liv så är det lite enklare. Hitta träningsform som du tycker är kul. Oftast fastnar man i sitt gamla och tycker då att det är tråkigt. Se till att variera din träning oftare.

9. Köp nya träningskläder! Jag vet inte om det gäller både killar och tjejer, kanske främst tjejer. Iallafall som jag känner (haha) Köpa nya träningskläder kan faktiskt motivera en till att ta sig till gymmet och träna. Jag har själv aldrig känt det av träningskläder, men jag har kanske märkt av det när jag har ny träningsutrustning, som tex, nytt lyftarbälte, eller nya lyftarskor.

10. De ba gör det! Ibland måste man bara stänga av alla tankar, komma ifrån. Lägg ifrån dig telefonen. Ta dig till gymmet och ge dig själv 1h träning. Under den timmen ska du ta hand om kroppen, du hinner tänka igenom ganska mycket saker. Använd den timmen för dig så att du ska må bättre, det är 1h av 24, jag lovar att du har tid om du bara vill. Folk brukar fråga mig, hur orkar du varje dag, ta dig tid för att träna och du gör det om och om igen. Jag har inget bra svar på det, jag säger bara, ”-De ba gör jobbet!”. Det är ju ingen annan som kommer göra det åt dig. Du måste ge det tid, kom in i rutiner med träningen, gör det regelbundet ett tag så kommer du att klara av det utan problem.

Jag märker på mina klienter som jag coachar online, att dom är bestämda, jag brukar kalla mina klienter för maskiner! Dom är maskiner, dom bara gör som jag säger och kör på. Man vill vara en maskin, du vill vara en av dom!

Det är inte så svårt när man väl bestämt dig för att ta hjälp. Att ta steget och att ta kontakt med en pt eller online coach är ganska stort. Bara där har du gjort ett val. Du vill göra en förändring. Att du läser detta nu, och gått igenom alla punkter säger en del om dig. Att du vill hitta motivationen igen. Att komma tillbaka till där du var innan eller utveckla dig själv och nå nya höjder i din träning. Har du ont nånstans och vill bli av mina dina smärtor och skador så kan man få hjälp där också. Ta tag i det!

Sedan så får jag ofta höra, jag ska bara komma i lite bättre form innan jag tar hjälp av en pt eller online coach! fast oftast får man inte höra något av dom eftersom dom inte tagit tag i ”ska bara komma i lite bättre form”. Gör det, ta tag i det direkt!

Uppe i fliken Online Coachning, där kan du skicka intresseanmälan. Så kan jag förklara för dig hur jag jobbar med mina klienter. Det kostar inget att anmäla och få en konsultation.